Soda Bread
Una de las cosas más maravillosas que me sucedió estando en Seattle fue encontrar a persona valiosas, simpáticas, amables y con diversos conocimientos. Y lo mejor fue que me ofrecieron su amistad.
Ginger llevó el pan de soda irlandés y lo probé. El sabor, la textura me enamoraron. Fue gracias a que le pregunté la receta que empezó nuestra amistad.
Aquí comparto la receta original (en inglés).
Olla de hierro (cast iron, pieza clave para el pan). |
Ingredients:
- 1 ¾ C all-purpose flour
- 1 ¾ C whole wheat flour
- ½ C oat bran
- 2 T brown sugar
- 2 T caraway seeds
- 1 t baking soda
- ½ t salt
- 2 T butter (cut in small pieces, chilled)
- 2 C (+/-) buttermilk
La masa. |
Steps:
- Preheat oven to 425°.
- Butter/dust with flour dutch oven (or cast iron casserole pot).
- Combine first 7 ingredients in a bowl and mix.
- Cut in butter pieces until mixture resembles fine meal.
- Stir in enough buttermilk to form soft dough.
- Transfer to dutch oven (I usually pick it up and pat it round so it’s a smooth mound when it goes in the pot).
- Bake covered until bread is brown (about 40-45 minutes).
- Let cool in uncovered pot for about 15 minutes, and then turn out on a cooling rack.
El pan mientras enfría. |
Pan irlandés de soda |
*T= tablespoon
t= teaspoon
C= cup
425 F = 210 C